Arcplasztika

Műtéti javaslat

Az életkor előrehaladtával az arc lágyrészeinek, bőrének megereszkedése, mélyülő ráncok, fokozott zsírlerakódás megjelenése képezhetik a műtét indikációját. A mimikai izmok működése során az arc bőrén gyűrődések, ráncok keletkeznek, amelyeket az egyre rugalmatlanabbá váló bőr nem képes korrigálni. Ehhez társul a gravitáció okozta megereszkedés, továbbá olyan életmódbeli tényezők mint a dohányzás, napártalom, szolárium, hízás, illetve fogyás.

Műtét

Rejtett metszésvezetést alkalmazunk a hajas fejbőrön, a halántékon, a fülkagyló előtt és mögött, majd leválasztjuk az arcbőrt a mélyebb zsírszöveti és izomstruktúrákról. A bőr alatti réteget is felvarrjuk (SMAS), így nem a bőr feszül. Szükség esetén nyaki zsírszívást is végzünk, illetve a nyaki izomzatot is korrigáljuk, majd a bőrfelesleget eltávolítjuk és rejtett varratvezetéssel egyeztetjük a sebszéleket. MACS lift esetén a fülkagyló mögött nincs metszés (minimal access) és az emelés csak függőleges irányú, mely lehetővé teszi a arcközép és az alsó szemhéj egyidejű fiatalítását és kiküszöböli a csak vízszintes irányú arcfeszesítés “hollywoodi mosoly” hatását.

Műtét után

Közvetlenül a műtét után fájdalom, véraláfutás, a seb érzékenysége léphetnek fel. Az esetleges bevérzések 2−3 hét alatt szívódnak fel. A végleges eredmény 6 hónap elteltével várható. 4−5 nappal a műtét után a haj illetve fejmosás lehetséges. Felszívódó sebészeti varróanyag használatával nincs szükség varratszedésre. Fizikális kímélet 3 hétig javasolt, testedzés a 6. héttől lehetséges. Szauna, szolárium, napozás tartósan kerülendők, de minimálisan 2 hónapig. A műtét után 10−14 napi kompressziós pánt viselése ajánlott. Munkába való visszatérés 3 hét után ajánlott.

Eredmények

Tartós és látványos eredményt várhatunk, különösen a homlok, a szem körüli és fülkagyló előtti ráncok viszonylatában. A száj körüli ráncoknál mérsékeltebb a hatás, hiszen itt a legintenzívebb a mimikai izmok működése. A valós korhoz képest jelentősen fiatalabb megjelenést kölcsönöz.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Sebgyógyulási zavar, utóvérzés, sebfertőzés kis számban előfordulhat, továbbá ritkán idegsérülés illetve az arc bőrén átmeneti érzészavar jelentkezhet, melyeket megfelelő körültekintéssel, műtéttechnika alkalmazásával és a páciens együttműködésével elkerülhetünk.