Combplasztika

Műtéti javaslat

Az ilyen típusú műtétekre általában nagymértékű fogyást követően, illetve a természetes öregedés során kialakult bőr- és zsírfelesleg eltávolítása miatt kerül sor. Legtöbbször a combok belső oldalán alakulhat ki a bőr megnyúlása, petyhüdtsége, amely esztétikai panaszokat okozhat. Az elváltozás gyakran együtt járhat helyi zsírfelszaporodással is. Nagymértékű testsúlycsökkenés után a bőr alatti zsírpárnák megfogyatkozásával a bőr nagymértékű lógása észlelhető és a gravitáció hatása is jobban érvényesül a petyhüdt bőrön. A természetes öregedés folytán a bőr és bőr alatti szövetek rugalmas rostjainak tónusa csökken, ami szintén megnyúláshoz, bőrfelesleg kialakulásához vezethet.

Műtét

A műtétet megelőzően megtervezzük a metszésvonal lefutását, annak függvényében, hogy milyen mértékű a megereszkedés, mennyi bőr, illetve zsírfelesleget kell eltávolítani. Combplasztika során a lágyékhajlattal párhuzamosan a comb belső felszíne felé ívelten vezetett metszésből történik a felesleges bőr, illetve bőr alatti zsírszövet eltávolítása. Amennyiben a lágyrész felesleg kiterjed a comb teljes körfogatára, akkor a metszést a comb külső felszínére is ki kell terjeszteni. Nagymértékű felesleg esetén a comb belső felszínén vezetett hosszanti metszést alkalmazhatunk, továbbá kombinálhatjuk az egyes metszéstípusokat. Ha ezen a területen zsírfelesleg észlelhető, akkor először ennek a területnek a zsírleszívását végezzük, majd ezt követően a távolítjuk el a felesleges bőrt és a bőr alatti szövetet. Ezt követően a bőr alatti kötőszövetbe helyezett öltésekkel formázzuk a comb kívánt alakját, majd szívódrain behelyezése után plasztikai varratsorral zárjuk a sebet. A műtét végén kompressziós ruházatot helyezünk fel.

Műtét után

A műtét után sebfájdalom, véraláfutás, duzzanat, a sebvonalak érzékenysége előfordulhatnak. Varratszedés 2.−3. hét között. Kompressziós ruházat viselése 6 hétig indokolt. Fizikális kímélet 3 hétig javasolt. Könnyű testedzés 6−8 hét után végezhető. Javasolt a dohányzás, szauna és szolárium kerülése 2 hónapig. A végleges eredményt leghamarabb 6 hónap elteltével értékelhetjük.

Eredmények

Tartós és látványos eredmény érhető el. A combplasztikai műtét megváltoztatja a comb kontúrját, bőrének feszességét, célja az eredetit legjobban megközelítő állapot helyreállítása, a páciens egyéni adottságainak, alkatának figyelembe vételével.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Kis számban előfordulhat utóvérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, kóros hegek kialakulása, melyek a hosszú távú esztétikai eredményt befolyásolhatják.