Felkarplasztika

Műtéti javaslat

Az ilyen típusú műtétre általában nagymértékű fogyást követően, illetve a természetes öregedés során kialakult megnyúlt bőr-, valamint zsírfelesleg eltávolítása miatt kerül sor. Arányos testalkat mellett zavaró lehet a megnyúlt, csüngő bőrfelesleg a karon. Az elváltozás együtt járhat helyi zsírfelszaporodással is. Nagymértékű testsúlycsökkenés után a bőr alatti zsírpárnák megfogyatkozásával a bőr nagymértékű lógása alakulhat ki és a gravitáció hatása is jobban érvényesül a petyhüdt bőrön. A természetes öregedés folytán a bőr és bőr alatti szövetek rugalmas rostjainak tónusa csökken, ami szintén megnyúláshoz, bőrfelesleg kialakulásához vezethet.

Műtét

Legtöbbször altatásban végezzük a műtétet. A műtétet megelőzően megtervezzük a metszésvonal lefutását, annak függvényében, hogy milyen mértékű a megereszkedés, mennyi bőr-, illetve zsírfelesleget kell eltávolítani. A metszés vonalát a kar hossztengelyével párhuzamosan, a belső és külső felszínek között, rejtetten vezetjük. Kisebb feszesítés hónaljban vezetett műtéti metszésből is elvégezhető. Ha jelentős zsírfelesleg is észlelhető, akkor először ennek a területnek a zsírleszívását végezzük, majd ezt követően távolítjuk el a felesleges bőrt és a bőr alatti szövetet. Szívódrain behelyezése után plasztikai varratsorral zárjuk a sebet. A műtét végén kompressziós ruházatot helyezünk fel. A drainek eltávolítása 1-2 nap után lehetséges.

Műtét után

A műtét után sebfájdalom, véraláfutás, duzzanat, a sebvonalak érzékenysége előfordulhatnak. Varratszedés a 2.–3. hét között. Kompressziós ruházat viselése 4 hétig indokolt. Fizikális kímélet 4 hétig javasolt. Munkába való visszatérés 10–14 nap után ajánlott, amennyiben nem fizikai munkát végez. Könnyű testedzés 6–8 hét után végezhető. Javasolt a dohányzás, szauna és szolárium kerülése 2 hónapig. A végleges eredményt 6 hónap elteltével értékelhetjük.

Eredmények

Tartós és látványos eredmény érhető el. Karplasztika során eltávolítjuk a bőr-, ill. zsírfelesleget, így ismét feszessé válhat az érintett terület. A műtét eredménye azonnal látható, a kar végleges formája néhány hónap alatt alakul ki. A műtéti heg maradandó, de nagyjából egy év után elhalványodik és a kar visszanyeri a testalkathoz arányos, vékony, feszes küllemét, mely fiatalos megjelenést kölcsönöz.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Kis számban előfordulhat utóvérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, kóros hegek kialakulása, melyek a hosszú távú esztétikai eredményt befolyásolhatják.