Fülplasztika

Műtéti javaslat

A fülkagyló alaki, illetve méretbeli eltérései indokolhatják a műtétet. Legtöbbször elálló fülek korrekciójára kerül sor. Az elállás mértékét a koponya síkja és a fülkagyló által bezárt szöggel jellemezzük. Gyermekkori fülkorrekciók elvégzése 5-7 éves korban ajánlott. Baleset miatt sérült rendellenes fülkagyló is helyreállítható plasztikai műtéttel.

Műtét

Fül mögötti rejtett metszésből a bőr leválasztása után kipreparáljuk a fülkagyló porcát, amit az adott eltérésnek megfelelően korrigálunk, törekedve az anatómiai forma visszaállítására. Szükség esetén a fülkagyló porcából és bőréből is eltávolítjuk a felesleget. Baleseti eredetű defektus helyreállításánál szükségessé válhat egyéb testtájakról vett porc illetve bőrszövet felhasználása is, mely történhet több szakaszban. A műtét helyi érzéstelenítésben végezhető.

Műtét után

Közvetlenül a műtét után fájdalom, duzzanat, véraláfutás jelentkezhet. A műtét után rugalmas pólyával megerősített speciális alaktartó kötést helyezünk fel, melynek eltávolítását követően 2 hétig rugalmas fejpánt viselése ajánlott. Iskolába vagy munkába állás 7−10 nap elteltével, testedzés 6 hét után lehetséges. A műtét végleges eredménye 3−4 hónap elteltével értékelhető.

Eredmények

Az adott alaki illetve méretbeli eltérést célzottan korrigáljuk. Az eredmény látványos és tartós. Bizonyos esetekben teljes szimmetria nem érhető el.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Kis számban előfordulhat utóvérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar illetve porcgyulladás, amit megfelelő kiegészítő terápiával megelőzhetünk.