Hasplasztika

Műtéti javaslat

Ha a hasfali izomzat tónusa csökken és a hasfali bőr valamint a bőr alatti zsírszövet megereszkedése, lógása olyan mértékűvé válik, mely testedzéssel már nem korrigálható, ebben az esetben javasolt a hadplasztika. Terhesség, nagymértékű fogyás, továbbá az öregedés természetes folyamata, hasfali műtétek okozhatják az elváltozást. A legtöbb esetben a kiváltó ok a hasfali izomzatot károsítja, az izmok megnyúlnak, távolodnak egymástól.

Műtét

A szeméremdomb felett a csípőlapátok felé ívelt, un. bikinimetszésből felpreparáljuk a hasfal bőrét és zsírszöveteit, szükség szerint a köldököt is körbemetsszük. Ha szükséges a hasfali izomzatot a középvonalban varratsorral egyeztetjük, karcsúsítva ezzel a derékvonalat, majd eltávolítjuk a bőr és zsírfelesleget. Amennyiben a köldök is áthelyezésre kerül, azt új helyére kivarrjuk. Ezt követően a megfeszített bőrt az alhasi sebszélhez húzva rejtett varratvezetéssel odavarrjuk. Minden esetben szívódraineket hagyunk hátra a műtéti területen, melyek a képződött szövetnedveket, savót elvezetik, ezeket 24−48 óra elteltével lehet eltávolítani.

Ha a bőrfelesleg döntően az alhasra lokalizálódik, akkor végezhető un. mini hasplasztika is, mely során csak a köldök alatti részről távolítjuk el a többletet. Ez esetben a köldök nem kerül áthelyezésre.

Műtét után

A műtétet követően 6 hétig haskötő ill. hasi kompressziós ruházat viselése szükséges. Az első hetekben javasolt a hajlott testtartás, emelt fej-láb végű háton fekvés és a fizikális kímélet. Varratszedés 2-3 hét után lehetséges. Munkába való visszatérés 3 hét után, testedzés 6 hét elteltével kezdhető. Dohányzás, szolárium, szauna kerülése 8 hétig indokolt. A hegfejlődés elősegítésére különböző készítményeket ajánlunk, amit varratszedést követően lehet alkalmazni.

Eredmények

A műtétet követően egy laposabb, feszes hasfal lesz az eredmény, karcsú derékvonallal. A kapott eredmény tartós, természetesen a testmozgás és a megfelelő táplálkozás szükséges ennek megőrzéséhez. Extrém elhízástól eltekintve a hasfal bőre nem szokott ismételten megereszkedni. A műtéti heg egyénenként változó módon fél-egy év alatt halványul el.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Ritkán előfordulhat sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, utóvérzés. Nagyon ritkán felléphet a köldök vérellátásának zavara. A műtéti területen kialakult átmeneti érzéstelenség általában fél év után rendeződik.