Mellfelvarrás

Műtéti javaslat

A terhességet, szoptatást kísérő hormonális hatások, fogyás vagy a pubertás kori fejlődés során elégtelen elasztikus kötőszöveti elem megléte okolhatók a jelentős mértékű bőrfölösleggel járó lógó emlőkért.

Műtét

A sebészi metszés történhet az emlőbimbó körül, továbbá ezt kiegészítve az alsó negyedek határán függőlegesen (bal oldali kép),illetve az előzőek mellett a mell alatti áthajlási redőben vízszintesen vezetve (jobb oldali kép). Ezen metszésvezetési lehetőségek közül a mell formájának, nagyságának és a bőrfelesleg mértékének függvényében választjuk ki a legmegfelelőbbet. Ezt követi a bőr alápreparálása, az emlőbimbó megfelelő pozíciójának kijelölése, az emlőállomány tömörítése, újraformázása, a bimbó új helyzetbe történő emelése, majd a bőrfelesleg eltávolítását követően a sebszélek egyeztetése. Amennyiben az emlőállomány tömörítése nem ad megfelelő méretet, szükség lehet implantátum egyidejű behelyezésére is.

Műtét után

Közvetlenül a műtét után mellfeszülés, mellbimbók és a sebvonal érzékenysége, duzzanat, véraláfutás jelentkezhet. Varratszedést 2−3 hetes korban végzünk. Fizikális kímélet betartása 3 hétig, kompressziós melltartó viselése 6 hétig szükséges. 2−3 hét után munkába állhat, testedzés 8 hét elteltével lehetséges. Szauna, szolárium tartós kerülése, dohányzás mellőzése indokolt. A műtéti hegek egyénenként változó módon fél-egy év alatt halványulnak el. A megfelelő hegfejlődés elősegítésére különböző készítményeket ajánlunk (Pl. La Roche-Posay Cicaplast krém), amit varratszedést követően lehet alkalmazni.

Eredmények

Általában tartós és látványos. A hosszú távú eredményt befolyásolhatja terhesség, nagymértékű hízás.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Kis számban előfordulhat bevérzés, sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, sebváladékozás. Amennyiben sebgyógyulási zavar lép fel, ez befolyásolhatja a hegek esztétikai minőségét.