Mellkisebbítés

Műtéti javaslat

Amennyiben a mellek nagysága, tömege aránytalan a testméretekhez viszonyítva, ami a mindennapi életvitelt is megnehezíti, háti, gerinctáji fájdalmakat okozva. Ha az emlők alatti bőr rendszeresen kidörzsölődik, illetve a vállon bemélyedést okoz a melltartópánt, vagy az egyik mell észrevehetően nagyobb a másiknál, ez műtéti beavatkozást tehet szükségessé.

Műtét

A sebészi metszés a bimbóudvar körül, továbbá az alsó negyedek határán, függőlegesen lefelé illetve erre merőlegesen a mell alatti áthajlásban történhet (fordított „T”). Kisebbítjük a bimbóudvart, a felesleges bőr, zsírszövet és mirigyállomány eltávolításra kerül, majd megformázzuk a kisebb emlő alakját, meghatározzuk az emlőbimbó pozícióját, megemeljük a bimbót és a sebszéleket rejtett varratvezetéssel egyeztetjük. A műtétet altatásban végezzük.

Műtét után

A műtét után sebfájdalom, mellbimbók érzékenysége, duzzanat, véraláfutás előfordulhat. Kompressziós melltartó viselése 6 hétig szükséges. Varratszedés 3 hét elteltével. Fizikális kímélet 3 hétig, munkába állás 2−3 hét után lehetséges. Testedzés 8 hét után, szauna, szolárium tartós kerülése, dohányzási tilalom betartása indokolt. A végleges formát 6 hónap elteltével értékelhetjük.

Eredmények

Tartós és látványos, a kívánt mellméret elérhető a megfelelő pozícióban. Terhesség, elhízás esetén az emlők növekedhetnek. A mellkisebbítés sok kényelmetlenségtől szabadítja meg a nőket, lehetőséget biztosítva a változatosabb öltözködésre illetve a korábbinál többféle testmozgásra.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Kis számban előfordulhat utóvérzés, sebfertőzés, váladékozás, melyek befolyásolhatják a későbbi hegek minőségét. Nagyon ritkán az emlőbimbó vérellátásának károsodása esetén részleges vagy teljes bimbóelhalás jöhet létre, amit a későbbiekben bimbóképzéssel lehet korrigálni. A gyógyulás folyamán az emlő újraformázásánál használt felszívódó sebészeti varróanyagok lebomlása miatt csomóképződés léphet fel, mely 8−12 hét alatt felszívódik.