Mellnagyobbítás

Műtéti javaslat

Az egyik legnépszerűbb esztétikai sebészeti beavatkozás a mellnagyobbítás, amelyet a nők különféle okokból választhatnak: a mellek lehetnek a saját elképzelésnél kisebbek, aszimmetrikusak, valamint a szülés, szoptatás is nyomot hagyhat rajtuk. Ezek a problémák gyakran okoznak önbizalomvesztést, társkapcsolati gondokat, hiszen a mell a nőiesség legfontosabb szimbóluma. A mell ezekben az esetekben mellnagyobbító műtéttel, mellimplantátum beültetésével tehető igazán esztétikussá, mellyel nemcsak a test, hanem a lélek is szépül. A jelenleg használt implantátumok az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően igen magas minőségi és garanciális elvárásoknak felelnek meg. A modern mellimplantátumok kohezív szilikon géllel töltött szilikon protézisek, melyeknek felszíne lehet sima vagy texturált. Az implantátumok alakjukat tekintve lehetnek kerek, vagy a természetes mellformát utánzó csepp alakú, vagyis anatómiai implantátumok. Az implantátumok magasságuk alapján és a beléjük töltött gél keménysége alapján is több csoportba oszthatók. Fontos a plasztikai sebésszel minden részletre kiterjedően megbeszélni, hogy milyen esztétikai eredményt szeretne a páciens, mivel a sebész részben ezek alapján tudja kiválasztani a legmegfelelőbbet. Gyakorlatukban csak FDA és CE minősítéssel rendelkező mellimplantátumokat (Polytech, Nagor) használunk. Bizonyos gyártók élethossz garanciát is adnak, ami azt jelenti, hogy az implantátum okán nem kell 10 évente cserélni azt, de az évenkénti kontroll vizsgálat minden esetben nagyon fontos. További garancia opció a tokzsugorodás előrehaladott eseteire adott cseregarancia.

Műtét

Mielőtt sor kerülne a mellplasztikára, több szűrővizsgálaton kell részt venni: laborvizsgálat, EKG, mellultrahang és mammográfia, ez utóbbira 35 éves kor felett kerül sor. Arról, hogy egyéb vizsgálatokra van-e szükség, erről a plasztikai sebész a konzultáció során ad felvilágosítást.

Dohányzás esetén a plasztikai sebész arra fogja kérni, hogy hagyja abba a műtét előtt legalább 1-2 héttel, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert, rontja a hajszálerek vérkeringését, így lassítja a regenerálódást.

A műtéti technikákat csoportosíthatjuk a metszés elhelyezése alapján, továbbá az implantátum beültetési pozíciója szerint.

  • A metszések elhelyezését illetően: a metszések eshetnek a mell alatti redőbe (ez a leggyakoribb); a hónaljárokba; illetve a bimbóudvar határára;
  • A mellimplantátum beültetési pozíciója szerint lehet mirigyállomány alatti; izom alatti és un. dual plane technika szerinti.

Kis mellmirigy-állomány esetén nem ajánlott a mirigyállomány alá helyezni az implantátumot, mert a műtét után éles felső kontúr alakulhat ki a dekoltázs vonalában, ami egyértelműen utal a mellplasztikai beavatkozásra. Ebből adódóan kis mellmirigy-állomány esetén izom alá illetve dual plane módszer szerint helyezi be a plasztikai sebész a mellimplantátumot.

A mellbimbó kisebbítése esetén a sebész a mellbimbó körül ejti a metszést és szükség esetén eltávolítja a felesleges bőrt, befelé forduló mellbimbó esetén a metszés a mellbimbó területét és az alsó szöveteket is érinti. 


Azt, hogy pontosan milyen mellimplantátumra és milyen műtéti technikára lesz szükség, egyrészt az elvárásoktól, másrészt a személyes adottságoktól is függ; ezért szükséges a feltétlen bizalom a páciens és a plasztikai sebész között, hogy közösen a megfelelő mellimplantátumot és műtéti technikát válasszák ki.

A mellplasztikára altatásban kerül sor és kb. 1,5 órát vesz igénybe. A műtét során zárt rendszerű szívó drainket helyez be a sebész az implantátum mellé, hogy a felesleges folyadékok ezen keresztül távozhassanak. A mellnagyobbítás végén pozícionáló pánt és kompressziós melltartó kerül a mellekre. A behelyezett drain a műtét másnapján eltávolítására kerül. A speciális kompressziós melltartót 5 hétig kell viselni annak érdekében, hogy a műtétnél kialakított helyzetben rögzüljön a mellimplantátum. A mellnagyobbítást követően 1 éjszakát kell a klinikán tölteni (a plasztikai sebész indokolt esetben meghosszabbíthatja), egy kényelmesen felszerelt, légkondicionált, saját fürdőszobával ellátott szobában.

Műtét után

A mellnagyobbítás után 2-3 hétig feszítő érzés észlelhető, ez azonban megszűnik, amint a bőr rugalmasságánál fogva egy kicsit megnyúlik és a szövetek közötti duzzanat, oedema felszívódik. A mellplasztika után rendszeresen részt kell venni kontroll vizsgálaton. Varratszedésre a mellnagyobbítást követő 14−21. napon kerül sor. A speciális melltartót még varratszedés után is hordani kell. A mellplasztikát követő 1 hónapban kíméletesen kell bánni a testrésszel, a fizikai munkától, erős terheléstől óvakodni kell! Foglalkozástól függően nagyjából 1 hét múlva vissza lehet térni a munkába. Bármilyen kérdés vagy panasz esetén azonnal fel kell venni a kapcsolatot a plasztikai sebésszel vagy a kommunikációs asszisztenssel!

Eredmények

A műtét után a mellek a végleges formájukat nagyjából 3−4 hónap alatt veszik fel, ennyi idő szükséges a mellimplantátum végleges elhelyezkedéséhez. A műtéti hegek maradandóak, bár fokozatosan halványulnak. A hegfejlődési idő minimum fél év, ez alatt az idő alatt óvni kell a direkt napsugárzástól, fényvédőkrémet kell használni. A mellnagyobbítás után a mellek teltebbek, formásabbak lesznek, kialakul az eredendően óhajtott dekoltázs és a test szépülésével együtt egy fokozott önbizalommal járó kiegyensúlyozottság lesz az eredmény.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

A mellplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Évente több ezer nő esik át problémamentesen mellplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel. Fontos azonban tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás a mellnagyobbítás is kockázattal jár.

A konzultáció alkalmával a plasztikai sebész ismerteti az esetleges kockázatokat, komplikációkat, és a mellplasztika utáni teendőket is. Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, fertőzés, gyulladás, az implantátum elmozdulása, keloidos hegképződés, késői tokzsugorodás. Mellbimbó érzékenységének megváltozását is eredményezheti a mellplasztikai beavatkozás, de ez általában átmeneti.

A szervezet a mellimplantátum behelyezése során minden esetben kötőszövetes tokot (capsulát) képez a mellprotézis teljes felszíne körül, ami a természetes gyógyulási folyamat része. Amennyiben ez a tok a kívántnál erősebb, hegesebb, akkor később zsugorodhat, összenyomhatja a protézist, így a mell feszessé és rugalmatlanná válhat. Súlyos esetekben szükséges lehet a capsula műtéti bemetszése, vagy eltávolítása is.