Szemhéjplasztika

Műtéti javaslat

A beavatkozás elvégzése a korosodás során a szemhéjon kialakult bőrfelesleg, zsírpárnák illetve izomkötegezettség kialakulása miatt ajánlott. Alsó, felső szemhéjplasztika vagy a kettő együttes műtéti megoldása lehetséges.

A rugalmatlan bőr a gravitáció hatására megereszkedik, melyet jelentősen befolyásolhatnak az alábbi tényezők:

  • genetikai okok
  • életmód, dohányzás, alkohol
  • változó kor hormonális hatásai
  • napártalom

Műtét

Felső szemhéj esetében bőrredőben vezetett metszésből távolítjuk el a zsírpárnákat, illetve a bőrfelesleget, esetenként izomlemez korrekciót is végzünk. Alsó szemhéj esetén a bőrfelesleget a pillasor mentén ejtett metszésből távolítjuk el, vagy a kötőhártya felől rejtett bemetszéssel vesszük ki a felesleges zsírpárnákat. A műtét helyi érzéstelenítésben végezhető.

Műtét után

A műtétet követően fájdalom, a műtéti terület duzzanata, véraláfutás, szemszárazság léphetnek fel. A véraláfutások nagyjából 10 nap alatt felszívódnak, a varratok 5−7 nap elteltével kivehetők, ezt követően az arcmosás már lehetséges. Munkába állás 10−14 nap múlva javasolt. Testedzés 6 hét elteltével, szauna, szolárium legalább 8 hétig kerülendők. Sminkelés 2 hét után lehetséges. A dohányzás a műtétet megelőzően, illetve a gyógyulási folyamat végéig kerülendő.

Eredmények

A bőrfelesleg és a zsírpárnák eltűnése miatt a szem nyitottabbá válik, és a közvetlen szemkörnyéknek fiatalosabb megjelenést kölcsönöz. Az eredmény tartós és látványos.

Lehetséges komplikációk, szövődmények

Bevérzés, sebgyógyulási zavar, illetve alul- vagy túlkorrekció.